mari ikuti blog ini....

Tuesday, September 28, 2010

5 perkara SEBELUM 5 perkara

Mari bercerita tentang kematian. Bukanlah nak cerita insaf2 ni. Tapi kadang2 cerita tentang kematian boleh memberi keinsafan.

Pernah tak terfikir mcm mana kita akan mati. Haasiiissshh...takut bile difikirkan. Tapi ade tak terfikir tentang kematian yang dari keturunan. Contohnya sakit yang diwarisi ke kan.... macam tuh la... kalu u olss tak pernah berfikir lantak u olss la..

Tapi ini adalah somthng yang i selalu fikir. Mati keturunan. Begini.....

Arwah ayah meninggal pada umur 52 tahun sebab sakit jantung. Dan dua org pak cik sebelah ayah meninggal pada umur 52 (lebih kurang).... ada pak cik yang pernah cakap lps ni turn diorg plak bile umur 52. adakah i juga??

Kedua, nenek sebelah mak meninggal sebab kanser. Baru2 ni mak cik i, (adik mak) di sahkan mengidap kanser jugak. Belum la sampai tahap nak menunggu ajal, (nauzubillah). Tapi itu adalah salah satu penyakit keturunan jugak kan.... adakah i juga??

Tapi yang bestnye cerita atok i. Tahun ni (2010) atok i berumur 88 tahun. Percaya atau tidak?? Dan adik-beradik atok i ada yang masih hidup yang juga sudah tua berumur lingkungan 75++. Meletop kan mereka??? Dan atok i masih mampu bwk kereta.... adakah i akan begitu??

Entah la, i pun tak tahu jalan yang telah ditetapkan oleh Yang Maha Esa. Sebagai umatNYA i hanya mampu berdoa agar dikurniakn kesihatan dan kehidupan yang sempurna. Insya ALLAH...

- i ade telinga besar seperti atok i, tp i ada mata seperti arwah ayah i-

No comments:

Post a Comment